Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

На Палићу одржан Сабор винских витезова Србије

11.05.2023.

Поводом обележавања двадесете годишњице рада, Ред витезова вина „Arena Zabatkiensis” из Хајдукова, код Суботице, организовао је синоћ у Студентском одмаралишту на Палићу – Сабор винских витезова Србије. Сабор је званично отворен у Конгресном центру Студентског одмаралишта минутом ћутања и одавањем поште преминулим винским витезовима, пригодним обраћањима, промоцијом књиге „Свет витезова вина” аутора Драгутина Миљковића, великог мајстора Реда „Arena Zabatkiensis“, и уручењем медаља за пријатељство, заслуге и врлине. Манифестацији је присуствовао и градоначелник Суботице Стеван Бакић који је, том приликом, рекао да је Суботица поносна на чињеницу да на њеној територији постоји и успешно ради први вински ред основан у новијој историји у Србији.

15786_1.jpg 

„Суботица је град са много традиција, а поред осталих има и јако дугу винску традицију. Суботичани су одвајкада испијали вино, са вином и уз вино су организовали дружења, склапали и развијали пријатељства, правили годишњи календар радова и славља и превазилазили језичке, културолошке и националне баријере“, истакао је градоначелник Бакић.

Винова лоза на Суботичко-хоргошкој пешчари веома је квалитетна и даје најквалитетније плодове, рекао је он и додао да у овом винском рејону господство карактерише испијање вина и бављење вином.

„Та умереност, отменост, пристојност, дружељубље, гостољубивост, универзалне су врлине, које, иначе, налаже и култура пијења вина, које би требало да  негујемо свуда и на сваком месту. И то је једна од оних ствари због којих волим да нагласим да је Суботица господски град, јер она то и јесте. И ова манифестација која се вечерас одржава управо показује да Суботици, која је други град по величини у АП Војводини и пети у Републици Србији, њен геостратешки положај и ове врлине дају већи значај од њене величине и броја становника”, рекао је градоначелник Бакић.

15786_2.jpg 

Град Суботица ће, казао је, увек стајати иза својих витезова вина и давати им подршку, као што је то учинио и овај пут.

„Жао ми је што су пропуштене две године у раду витезова вина ‘Arena Zabatkiensis’, али никад није касно, све ћемо сустићи само да је рада, мира и стабилности. Желим вам да на овогодишњем Сабору добро радите, да изведете квалитетне закључке и да имате успеха и у будућем раду, а свим винским витезовима који су нам дошли у госте да се лепо проведу у нашој прелепој Суботици и у дружењу са Суботичанима који су познати као добри домаћини”, рекао је градоначелник Бакић.

На свечаном отварању Сабора присутнима су се обратили и велики мајстор Реда витезова вина „Arena Zabatkiensis“ и аутор књиге „Свет витезова вина“ Драгутин Миљковић, и ментор винског реда „Arena Zabatkiensis“ др Михаљ Филеп, велики мајстор винског реда „Свети Винце” из мађарске Жупаније Чонград, учесника овогодишњег Сабора, а потом је уследила промоција књиге „Свет витезова вина“.

 15786_5.jpg

О овој књизи говорили су главни уредник часописа „Свет пића“ и цењени вински критичар Петар Самарџија, професор Пољопривредног факултета у Земуну, др Слободан Јовић, и новинар Тони Бедалов, рецензент те књиге.

Бедалов је казао како је племенита идеја уз часни позив какав је витештво, била добитна комбинација за рађање винског реда „Arena Zabatkiensis“/„Суботички песак“, и да су вински витезови са севера Србије ширили ту чаробну винску причу, јер је у вину, како је рекао, и неодољивост истине, али и заводљивост малиганских лажи.

 15786_3.jpg

„Уз вино се плету приче о људским карактерима, судбинама, патњама, ко би јој одолео? Један горштак и заљубљеник у равницу одабрао је да упише себе у историју Панонске низије стајући иза идеје првог винског реда у Србији, неуморно је спроводећи и записујући њену историју и ефекте – Драгутин Миљковић“, истакао је, између осталог, Тони Бедалов.

Поводом две деценије Реда витезова вина „Arena Zabatkiensis“, Ред је донео одлуку о додели признања, односно медаља за пријатељство, за заслуге и за врлине. Медаља за пријатељство Граду Суботици уручена је градоначелнику Стевану Бакићу.

 15786_4.jpg

Манифестација је почела на платоу испред ресторана у Студенстском одмаралишту смотром винских редова у оквиру које су винским редовима, учесницима Сабора, уручене повеље о винском братству и књиге „Свет витезова вина“. Одржавање Сабора је било примерено актуелној ситуацији у нашој земљи.

15786_6.jpg

Ред витезова вина „Arena Zabatkiensis“ основан је 14. фебруара 2001. године у сали Дома Месне заједнице „Хајдуково“, у Хајдукову, насељу надомак Суботице, и први је вински ред основан у новијој историји у Србији. Ред „Arena Zabatkiensis“ је две деценије активног рада требало да обележи 2021. године, али то није учињено због двогодишње паузе коју је изазвала пандемија вируса корона.

 

 

European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIИзборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

Free Robux

festivals("$this->lg"); ?>