Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Свечано отворени десети „Завичајни дани”

05.09.2023.

Пригодним, културно-уметничким програмом вечерас су у Великој већници свечано отворени јубиларни, 10. „Завичајни дани”, манифестација усмерена на очување и неговање обичаја и традиције припадника српског народа који су из других крајева дошли у Суботицу и овде изградили свој нови дом. Ову, сада већ традиционалну манифестацију у име градоначелника Суботице Стевана Бакића и у лично име отворио је члан Градског већа задужен за привреду Срђан Самарџић.

 

Он је, најпре, изразио задовољство што је Савез српских удружења организовањем „Завичајних дана“  веома успешно преточио у дело своју идеју да успомене, прошлост и обележја завичаја отргне од заборава, али и да, истовремено, подстиче неговање различитости и толеранције.

„Ова манифестација чува и промовише богату културну баштину, обичаје и традицију како наших људи који су на ове просторе долазили почетком деведесетих година прошлог века из ратом захваћених подручја бивше Југославије, тако и наших сународника који су остали на својим огњиштима у државама из окружења. Српски народ је, чињеница је, преживео многе патње, страдања и неправде, али је увек испољавао најбоље намере у поштовању права и културе других етничких заједница”, истакао је Срђан Самарџић.

Напомињући да су се и организатори „Завичајних дана“ трудили да њихов програм из године у годину буде све садржајнији, Самарџић је истакао и њихово залагање да ова манифестација што је могуће више допринесе очувању културе и истинских вредности не само српског народа, као већинског народа у нашој држави, него и свих националних мањина које живе у нашем мултиетничком граду. 

„Искористио бих ову прилику да кажем да ми је драго што су се припадници нашег народа – који су на простору северне Бачке изградили свој други дом – богатим програмским садржајима и најлепшим вредностима народног стваралаштва у оквиру „Завичајних дана“ представили баш онаквим какви јесу, и ко су. И што су, разбијајући одређене предрасуде, подстицали  и очување и унапређење заједништва“, рекао је Срђан Самарџић“.

Драго ми је, нагласио је Самарџић и што је овом манифестацијом фестивалска понуда Суботице – која се већ одавно на културној мапи регије, Европе и света препознаје и као град по мери културе – постала  још богатија. И што су и „Завичајни дани“ знатно допринели  упознавању и зближавању људи и афирмацији и нашег града, и наше земље.

И овом приликом он је подсетио да су пред нама велика искушења и да је веома важно да и даље одлучно и истрајно чувамо наш језик и писмо, наше обичаје, традицију, културу, нашу веру православну, наше јединство без кога, чињеница је, и као људи, и као народ, не можемо ни да постојимо, ни да трајемо. 

„Завичајни дани и ове године, нису само фолклорна и уметничка манифестација. Они су и сведочанство да смо опстали као народ, да је народни дух неуништив и да праве вредности увек победе на крају. Град Суботица ће и даље подржавати ову манифестацију која има и хуманитарни и спортски карактер и која ће, верујем – на огромно задовољство и понос њених организатора и учесника, али и свих грађана Суботице и Севернобачког управног округа – још јако дуго промовисати културне вредности завичајних удружења и српског народа у целини, као и важност неговања међусобног поштовања, разумевања и уважавања“, рекао је Срђан Самарџић.

Добродошлицу на 10. јубиларне „Завичајне дане” присутнима је у име  Савеза српских удружења Севернобачког округа пожелео председник Мирослав Каран.

„Можда је баш несрећна 'Олуја'  створила ове  „Завичајне дане” али она је снажна порука свима који су починили то стравично страдање над  српским народом да ми и даље живимо и даље трајемо, јер људи са својих вековних огњишта нису могли да  понесу ништа друго до своју веру, културу, своје обичаје. Зато смо и ми на овим 10. јубиларним 'Завичајним данима'  посветили велики део програма нашим најмлађим, средњошколцима који су извели део вечерашњег програма”, истакао је Мирослав Каран.

Наводећи да ова манифестација промовише хуманост, културу, традицију Мирослав Каран је рекао да су од почетка 2013. године до данас 2023. циљ и порука „Завичајних дана“ остали исти, а то је чување на првом месту породице, јер она је стуб свега, чување наше богате културе, историје, традиције и обичаја“, нагласио је Каран.

Он се, овом приликом, захвалио  свима који су у минулих десет година допринели да Савез српских удружења данас делује јединствено и сложно.

„Захвалио бих се покрајинском Секретаријату за културу, Фонду за избегла и расејана лица, локалној самоуправи на челу са Стеваном Бакићем који је од када је он начелу овог града ову манифестацију подигао на још виши ниво са желјом да ова манифестација траје и када нико од нас ту више не буде, јер циљ је  да вредности које карактеришу ову манифестацију преносимо на наше најмлађе“, додао је Каран.

С ретроспективом Савеза српских удружења у протеклој деценији присутне у Великој већници упознао је председник надзорног одбора Саша Граворац.

„Да својевремено покренемо Завичајне дане водила нас је, пре  свега, чињеница да смо дошли у овај крај, да смо желели да представимо оно што је најлепше од нас, нашу културу, традицију, обичаје и све оно најбоље што смо донели у ову средину која нас је примила. Наука којом се ја бавим је економска, и она каже да  све што преживи пет  година осуђено је на дуг живот, надам се да је и наш Савез српских удружења и 'Завичајни дани' осуђени на  један дуг живот и дуг период презентовања традиције културе и обичаја”, нагласио је Саша Граворац.

Он је истакао да је за десет година „Завичајних дана“ било 12.000 учесника.

„Када смо поставили наше темеље схватили смо да је добро да ми будемо и Банијци и Личани  и Босанци и  Херцеговци али да никада не заборавимо да смо ми пре свега Срби. То је  била темељна идеја Савеза српских удружења. Ми смо данас једна велика породица која ради заједно без икаквог интереса на организацији једне овакве манифестације. Све ово је део мозаика у који сваке године  уграђујемо по каменчић како би добили мозаик Савеза српских удружења“, додао је Саша Граворац.

Градоначелнику Суботице Стевану Бакићу Савез српских удружења Севернобачког округа захвалио се повељом за изузетан допринос развоју и очувању српске културне баштине.  

Плакетама су награђени Жељко Тинтор, Саша Граворац, Боривоје Вукајловић, Перо Зубац, као и самохрана мајка петоро деце Жељка Томашевић Калеува.

У програму су осим књижевника и песника Пера и Милоша Зубца учествовали ученици суботичке Гимназије „Светозар Марковић”.

European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеЛокална пореска администрацијаПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>