Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Сахрањен Иштван Пастор, последњи поздрав упутили Вучић и Орбан

04.11.2023.

На Бајском гробљу у Суботици данас је сахрањен председник Скупштине АП Војводине и лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор. Поред чланова породице, пријатеља, колега и представника мађарске заједнице, сахрани су присуствовали и председник Србије Александар Вучић и премијер Мађарске Виктор Орбан. Председник Вучић је поручио како je Пастор историјска личност, да ће његово име бити записано не само у мађарским, већ и у српским уџбеницима, да је урадио много за односе две земље и да је био велики лидер не само мађарске државе, већ и Србије.|

 16059_1.jpg

„Успео је више од свих ратника и војсковођа, државника и свих којих су нам била пуна уста, које смо неретко прецењивали, а тако велике људе као Пастора неретко потцењивали. Био је човек који нас је упознао са Виктором Орбаном, човек који је спојио две највеће партије у Србији и Мађарској. Радио је и на поверењу, увек довољно снажан да штити интересе и Мађара и Срба, али увек и довољно паметан да направи компромисе, јер без договора напретка ни будућности нема“, навео је председник Вучић.

Истакао је да ће Пастора запамтити и по једној речи коју је изговорио први пут када су гледали колико је урађено, и причали о прузи Београд–Будимпешта.

„Иштван се окренуо и рекао ми је: 'Александре урадили смо онолико'. То је та српска реч коју су користили српски владари још у 19. веку, није могао бољу да пронађе“, рекао је Вучић и нагласио да је Пастор био човек који је окупио и ујединио све нас и Србе и Мађаре.

Поручио је да је Србија одласком Пастора изгубила пријатеља, брата, великог политичког лидера и дивног човека и изразио наду да оно што је учинио нико неће моћи да погази у будућности.

„Верујем и у нашег пријатеља Виктора Орбана, верујем у наследнике у породици и политичкој партији коју је предводио Пастор“, истакао је председник Александар Вучић.

Указао је да ће Србија показати колико поштовање је имала и колико ће имати према њему, јер ће, како је рекао, Пастор генерацијама још живети и бити поштован, како од Мађара тако и од Срба.

 16059_2.jpg

Орбан: Пастор нам је указао пут како Срби и Мађари могу заједно

Од Пастора се говором опростио и премијер Мађарске Виктор Орбан.

„Срби и Мађари стоје заједно. Вучић и ја стојимо овде заједно да се поздравимо са саборцем. Стојимо овде заједно јер је Пастор помирио наше народе. То је раније било незамисливо, а сада би нам било незамисливо да се не ослањамо једни на друге. Наш друг Пастор нам је указао пут како Срби и Мађари могу заједно“, нагласио је премијер Орбан.

На сахрани Иштвана Пастора, поред председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана, такође на молбу Пасторовог сина др Балинта Пастора обратили су се и председник Демократског савеза Мађара у Румунији (ДСМР), Хунор Келемен, у име мађарске заједнице ван матичне државе, и председник Извршног одбора СВМ-а Балинт Јухас, у име странке.

16059_3.jpg

Испраћају Иштвана Пастора присуствовали и председник Републике Српске Милорад Додик, амбасадор Мађарске Јожеф Мађар, бројни министри Владе Србије, међу којима Милош Вучевић, Томислав Момировић, Ивица Дачић, Ђорђе Милићевић, председник Народне Скупштине Владимир Орлић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Суботице Стеван Бакић, посланици Скупштине Републике Србије и Скупштине АП Војводине, градски одборници, као и бројни поштоваоци Иштвана Пастора.

Комеморативни скуп посвећен дугогодишњем председнику Скупштине Аутономне Покрајине Војводине Иштвану Пастору одржан је данас, пре подне, у Великој сали Скупштине. На комеморацији су се говорима од Пастора опростили председник Покрајинске владе Игор Мировић, потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница и председник покрајинске Посланичке групе Савеза војвођанских Мађара Бојан Баги.

16059_4.jpg

У Скупшини АП Војводине отворена је Књига жалости.

Иштван Пастор је преминуо у понедељак, 30. октобра, у 68. години, после тешке болести.

European City of Sport

ПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеМедија-центар и ПротоколLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>